Възглавници

Подреди по:

ВЪЗГЛАВНИЦИ

     

        Да се събудиш сутрин отпочинал – това е най-прекрасното чувство, което си представяме през работната седмица. И не само това - а да се събудиш без да те боли нищо, тялото и съзнанието да са свежи и готови за новия ден. Зад този прекрасен сценарий стои именно удобната възглавница. Възглавницата осигурява точната форма на тялото, за да бъде сънят ползотворен, за да се наспиваме и да бъдем здрави. Колкото и важен да е добрият матрак и тишината през нощта, възглавницата е главен виновник, за да се будим в добро настроение. Важно е да обърнем внимание на избора ѝ и да намерим най-подходящата за нас самите.
       Но нека погледнем назад във времето и видим как сме се сдобили с днешните възглавници. За нас, те винаги са били даденост, но всъщност изминават далеч по-сложен път, за да достигнат до днешната си визия.

История на възглавниците

           

Възглавници - меки и удобни

  Намирането на перфектната възглавница е сложен процес, но едва ли можем да си представим колко по-сложно е било намирането на най-удобно парче дърво, на което са спели някога. Исторически погледнато, възглавниците са еволюирали толкова, колкото матраците за сън. Възглавниците се появяват за първи път през 7 в.пр.Хр в древна Месопотамия. Тогава те били „направени” от камък и най-вероятно се ползвали като начин, спящият да се отдалечи от пълзящите по земята буболечки. В древен Китай, възглавниците били изработени от порцелан, бамбук, дърво, бронз. А днес именно тези възглавници биват изложени в музеи, заради красивата си изработка. В Япония пък, гейшите избирали тесен дървен предмет, който да поставят под врата си. Той играел ролята на възглавница и държал сложната форма на прическата им над земята, запазваща перфектна визия за дни.
             Но най-добрата идея за комфорт през нощта виждаме при древните Гърци и Римляни. Техните възглавници имали нещо като калъфка, а отвътре били пълни със слама, тръстика и дори пух.
             През средновековието пък, възглавницата била израз на слабост. Така се стигнало до момент, в който единствените хора спящи на възглавници били бременните жени и кралят. Но за наше щастие, с индустриалната революция настъпва моментът, в който всеки може да си позволи възглавница и е някак нормално да се спи на такава. 

 

 

Как  да изберем най-подходящата възглавница

        Възглавницата не е нещо, на което поставяме главата си, или подпираме врата си. Удобната възглавница поддържа гръбначния стълб изправен. Тя трябва да следва естествената извивка на главата ви и да поставя врата ви точно между гръдния кош и гърба ви. Ако възглавницата е твърде висока, тя ще държи мускулите на врата в постоянно напрежение, а това води до гръбначни изкривявания. Но колкото и удобна да е тя, вие трябва да сте готови да се разделяте с нея на всеки две години.
        Ето и няколко идеи за спокоен сън:
-Ако сте свикнали да спите по гръб, е добре да поставите малка възглавница под коленете си. Това ще подпомогне естествената извивка на гръбначния стълб и ще намали напрежението в долната му част, около кръста. Възглавницата, която поставяте под главата си, трябва да следва извивката на врата и раменете ви.
-Да спите по корем не е особено полезно, според учените. Това упражнение натоварва гръбначния стълб и той бива изваждан от естествената си форма. За да избегнете това, е добре да поставите плоска възглавница под стомаха и таза си – това ще държи гръбнака ви в по-подходяща форма. При тази поза за сън, е най-добре да не ползвате възглавница под главата си.
-Ако спите обърнати на една страна, е добре да поставите твърда възглавница между коленете си. Тя ще предотврати издърпване на гръбнака от горния ви крак. Възглавницата, предназначена за главата ви, трябва да ви поддържа изправени.
-Най-общото правило е, че е добре да поставите възглавници в празните места между тялото ви и матрака.
-Когато се въртите и премествате от една позиция в друга е важно да местите цялото си тяло в едно, т.е да не оставяте коленете на една страна, а горната си част усукана към другата. 

 Видове възглавници и аксесоари, предлагани от Белотекс

            В текстилна фабрика Белотекс изработваме богата гама от възглавници в различни размери, подходящи за всеки вкус. Предлагаме възглавници за сън и отмора, както и широк избор от възглавници, подходящи за декорация на дома. Предлагаме калъфки, изработени от 100% памучен плат, а пълнежът за възглавниците е от силиконизирана вата. Тази вата е най-разпространената за производство на облекло и спални комплекти. Представлява екологично чист продукт, който не съдържа латексови добавки, а силиконовите влакна и осигуряват по-добра гъвкавост и я правят по-мека. Затова и смеем да твърдим, че нашите възглавници, с пълнеж силиконизирана вата, са подходящи за ползотворен и здрав сън. Предлагаме ви:
• Възглавници за сън
• Декоративни възглавници
• Протектори и калъфки за възглавници
            Възглавницата е неизменна част от ежедневието ни. Интересно е да знаем, че ако не я сменяме веднъж годишно, а може и по-често, 10% от теглото на възглавницата бива изградено от пот, мухъл, мъртви кожни клетки, прахови акари и прах.
            Ако погледнем към ежедневието си, ще забележим, че носим възглавницата с нас на път, тя е неизменна част от декора на дома, ползваме я, за да седим върху нея, да се облегнем на нея, да лежим на нея. Възглавницата се поставя под човек, който стои дълго в медитативна поза. А именно тази поза е доказано най-здравословното състояние на тялото ни и в нея можем да прекараме максимално много време. Източните народи все още ползват възглавницата, за да седят на нея, вместо на стол. Не само удобство, но и декор. Възглавницата ще придаде на дома ви необходимия щрих, ще му придадете дух и идентичност.
           Няма как да не отделим внимание на избора и, при условие, че я ползваме постоянно. За статистика, само в обединеното кралство се продават повече от милион възглавници годишно.
           А предвид, че около години от животът ни минава в легнало положение, наше задължение е да изберем най-удобната възглавница.

Изберете възглавница от нашия онлайн магазин. Разгледайте палитрата от калъфки за декорация и поръчайте от Белотекс.
Гаранция за качество и добри цени!

История на възглавниците
Как да изберем най-подходящата възглавница
Видове възглавници и аксесоари, предлагани от Белотекс

 

 

 

 

 Нови продукти

1 2