Долни чаршафи и пликове

Подреди по:

Чаршафи

Каква е историята на чаршафите?

          За съвременното общество, спалното било винаги е било даденост – свикнали сме с него! Но в действителност, хората не винаги са имали достъп до удобни легла, покрити с меки чаршафи.
         Представете си, че за древният човек е минало доста време, преди да започне да покрива мястото, на което спи с листа, слама, клонки. Дълго време е спал на студената земя, докато осъзнае, че може да спи по-комфортно.
         

Чаршафи
Чаршафи - чисти чаршафи

 След сламата, дълго след нея, се появява идеята, че можем да спим върху някаква повърхност. С точност, около 3000 години, след като египтяните осъзнават възможността да спят на легло.
            Така, „скоро” след като прародителят на днешното легло бива изобретен, идва времето на чаршафите и спалното бельо. В началото, сламата била покривана с животински кожи с цел топлина и сравнителен комфорт. В по-топлите страни, доста рано бива открит хамакът, като алтернатива на горещината и нуждата да се спи върху повърхност. Там чаршафите и спалното бельо биват открити доста по-късно.                  
          Съвременният облик на чаршафите е тясно обвързан с откритието на платовете и търговията с тях. Просто не е било възможно за древните хора да постилат чаршафи, след като дори не са познавали плата. И така, ленът е един от първите източници за производство на платове. Затова и чаршафите по време на великите търговци, преди да тръгнат по Пътя на коприната, са били направени от лен. А ленът е чудесен заместител на памука. Първо, защото е естествен и второ, че с употребата той става по-мек. Традиционно, лененото спално бельо било с естествен цвят, без допълнителна обработка.
            Традиция в отглеждането на лен има Египет, затова и от там тръгва употребата на плата. Хубавите навици се усвояват лесно. И така, употребата на чаршафи се разпространява и в други държави. Но ленът не бил никак лесен. На жените им били нужни сериозни усилия, за да произведат чаршафи, калъфки, салфетки от лененото растение. Целият процес на култивиране и отглеждане се променя в началото на 19-ти век, когато нова култура бива открита.
          Следвайки появата на коприната и памука и развитието на цивилизациите, идва индустриалната революция и създаването на машина, която отделя памука от семената му. Така се раждат памучните чаршафи.
          С машината идва съвсем нова тенденция в производството и употребата на платове. Процесите се механизират и памукът измества лена. Чисто и просто, защото става значително по-лесно да се отглежда и произвежда памук. Чаршафите от лен биват заменени с памучни.          Продължавайки да се движим напред във времето, с напредването на механизация и откритията, които ние възприемаме за даденост, хората започнали да ползват чаршафи от коприна, сатен, полиестер и различни смеси. Поглеждайки към съвременното общество, въпреки, че чаршафите от полиестер и други материи, създадени от човека са по-евтини и лесни за употреба, днес отново се връщаме към естествените продукти и ги предпочитаме.
                Сега, когато сме заобиколени от изкуствени материи, изкуствен интелект и машини, ние търсим път към природата.

 

Кои са най-скъпите чаршафи днес?

        Започвайки своята история през средновековието, днес чаршафите могат да бъдат намерени сред най-скъпите стоки на пазара. Декорът на дома е важен за съвременния човек и той е склонен да похарчи доста именно за него.
         

Чаршафи
Чаршафи - Поръчай сега!

Днес, някак по-важни стават дизайна и качеството на чаршафите, в сравнение с първоначалната им функция да служат като покривало на леглото в бял цвят. Именно тези дизайнерски чаршафи достигат цени от $ 1000- $ 2,500. Ето и кои са най-скъпите от тях:
Чаршафи Charlotte Thomas - $2,400 – тези чаршафи са произведени от мерино, като в нишките на вълната са втъкани и такива от злато и жакардова коприна. Производителят продава тези чаршафи като източник на спокоен сън.
Чаршафи Porthault Jours de Paris - $1,900 – за тази сума получавате освен чаршафи, калъфка и завивка. Произведени са от висококачествен памук, в бял цвят – може би напомнящи за първите чаршафи.
Чаршафи Frette Hellas Seaweed Boarder - $1,695 – произведени от висококачествен памук, с дантела. Дизайнът е в морски мотиви, а спалното е бельо е леко като вълна.
Чаршафи Millesimo - $1,395, са произведени от египетски памук. В чаршафите са вплетени фини нишки сатен, за повече мекота. Произвеждат се като стандартна линия, в различни цветове.
         Следващите в списъка са със значително по-ниска цена. Това са чаршафите на Dreamsacks $655 и Sferra Milos Seamist - $595
         В общи линии, това са най-скъпите варианти чаршафи, които можете да си закупите от магазин. Те са лесни за употреба и почистване. Но като всеки друг продукт, и тези чаршафи имат срок на годност. И дори златните нишки, втъкани в тях, не могат да удължат срока над 2 – 3 години.
          Но списъкът само ни доказва, как един продукт, определян като чиста необходимост като чаршафите, може да се превърне в луксозна стока, носеща престиж, даваща определен статут.

 

  Чаршафи, произведени в България 

            Ние от Белотекс ви предлагаме чаршафи от 100% памук, произведени в България. Нашата палитра включва:
• Долни чаршафи и пликове в различни размери – чаршафите са изработени от памучен сатен, който пък се определя като най-качествена материя за спално бельо. За разлика от изкуствения сатен, памучният не е хлъзгав. Чаршафите от памучен сатен са направени от естествен продукт и не съдържат полиестер. Платът пропуска въздух и съответно позволява на тялото да диша. Чаршафите са меки и носят изключителен комфорт.
• Долни чаршафи в различни размери, изработени от 100% памук ранфорс. Тези чаршафи са по-здрави от сатенените, не толкова меки. От друга страна, ранфорсът е по-издръжлив и ще се ползва по-дълго.
             Мотото на Белотекс е „от памук до краен продукт”. Именно то толкова ясно се описва с историята за развитието на чаршафите. Някак естествено достигаме до създаването на фабриката. А качеството на продуктите ни, надминава очакванията на потребителя.
             Не се чудете, изберете от селекцията чаршафи от Белотекс!

Каква е историята на Чаршафите?
Кои са най-скъпите чаршафи днес?
Чаршафи, произведени в България


1 2