Долни чаршафи и пликове

Подреди по:

Чаршафи

Каква е историята на чаршафите?

          За съвременното общество, спалното било винаги е било даденост – свикнали сме с него! Но в действителност, хората не винаги са имали достъп до удобни легла, покрити с меки чаршафи.
         Представете си, че за древният човек е минало доста време, преди да започне да покрива мястото, на което спи с листа, слама, клонки. Дълго време е спал на студената земя, докато осъзнае, че може да спи по-комфортно.
         

Чаршафи
Чаршафи - чисти чаршафи

 След сламата, дълго след нея, се появява идеята, че можем да спим върху някаква повърхност. С точност, около 3000 години, след като египтяните осъзнават възможността да спят на легло.
            Така, „скоро” след като прародителят на днешното легло бива изобретен, идва времето на чаршафите и спалното бельо. В началото, сламата била покривана с животински кожи с цел топлина и сравнителен комфорт. В по-топлите страни, доста рано бива открит хамакът, като алтернатива на горещината и нуждата да се спи върху повърхност. Там чаршафите и спалното бельо биват открити доста по-късно.                  
          Съвременният облик на чаршафите е тясно обвързан с откритието на платовете и търговията с тях. Просто не е било възможно за древните хора да постилат чаршафи, след като дори не са познавали плата. И така, ленът е един от първите източници за производство на платове. Затова и чаршафите по време на великите търговци, преди да тръгнат по Пътя на коприната, са били направени от лен. А ленът е чудесен заместител на памука. Първо, защото е естествен и второ, че с употребата той става по-мек. Традиционно, лененото спално бельо било с естествен цвят, без допълнителна обработка.
            Традиция в отглеждането на лен има Египет, затова и от там тръгва употребата на плата. Хубавите навици се усвояват лесно. И така, употребата на чаршафи се разпространява и в други държави. Но ленът не бил никак лесен. На жените им били нужни сериозни усилия, за да произведат чаршафи, калъфки, салфетки от лененото растение. Целият процес на култивиране и отглеждане се променя в началото на 19-ти век, когато нова култура бива открита.
          Следвайки появата на коприната и памука и развитието на цивилизациите, идва индустриалната революция и създаването на машина, която отделя памука от семената му. Така се раждат памучните чаршафи.
          С машината идва съвсем нова тенденция в производството и употребата на платове. Процесите се механизират и памукът измества лена. Чисто и просто, защото става значително по-лесно да се отглежда и произвежда памук. Чаршафите от лен биват заменени с памучни.          Продължавайки да се движим напред във времето, с напредването на механизация и откритията, които ние възприемаме за даденост, хората започнали да ползват чаршафи от коприна, сатен, полиестер и различни смеси. Поглеждайки към съвременното общество, въпреки, че чаршафите от полиестер и други материи, създадени от човека са по-евтини и лесни за употреба, днес отново се връщаме към естествените продукти и ги предпочитаме.
                Сега, когато сме заобиколени от изкуствени материи, изкуствен интелект и машини, ние търсим път към природата.

 

Кои са най-скъпите чаршафи днес?

        Започвайки своята история през средновековието, днес чаршафите могат да бъдат намерени сред най-скъпите стоки на пазара. Декорът на дома е важен за съвременния човек и той е склонен да похарчи доста именно за него.
         

Чаршафи
Чаршафи - Поръчай сега!

Днес, някак по-важни стават дизайна и качеството на чаршафите, в сравнение с първоначалната им функция да служат като покривало на леглото в бял цвят. Именно тези дизайнерски чаршафи достигат цени от $ 1000- $ 2,500. Ето и кои са най-скъпите от тях:
Чаршафи Charlotte Thomas - $2,400 – тези чаршафи са произведени от мерино, като в нишките на вълната са втъкани и такива от злато и жакардова коприна. Производителят продава тези чаршафи като източник на спокоен сън.
Чаршафи Porthault Jours de Paris - $1,900 – за тази сума получавате освен чаршафи, калъфка и завивка. Произведени са от висококачествен памук, в бял цвят – може би напомнящи за първите чаршафи.
Чаршафи Frette Hellas Seaweed Boarder - $1,695 – произведени от висококачествен памук, с дантела. Дизайнът е в морски мотиви, а спалното е бельо е леко като вълна.
Чаршафи Millesimo - $1,395, са произведени от египетски памук. В чаршафите са вплетени фини нишки сатен, за повече мекота. Произвеждат се като стандартна линия, в различни цветове.
         Следващите в списъка са със значително по-ниска цена. Това са чаршафите на Dreamsacks $655 и Sferra Milos Seamist - $595
         В общи линии, това са най-скъпите варианти чаршафи, които можете да си закупите от магазин. Те са лесни за употреба и почистване. Но като всеки друг продукт, и тези чаршафи имат срок на годност. И дори златните нишки, втъкани в тях, не могат да удължат срока над 2 – 3 години.
          Но списъкът само ни доказва, как един продукт, определян като чиста необходимост като чаршафите, може да се превърне в луксозна стока, носеща престиж, даваща определен статут.

 

  Чаршафи, произведени в България 

            Ние от Белотекс ви предлагаме чаршафи от 100% памук, произведени в България. Нашата палитра включва:
• Долни чаршафи и пликове в различни размери – чаршафите са изработени от памучен сатен, който пък се определя като най-качествена материя за спално бельо. За разлика от изкуствения сатен, памучният не е хлъзгав. Чаршафите от памучен сатен са направени от естествен продукт и не съдържат полиестер. Платът пропуска въздух и съответно позволява на тялото да диша. Чаршафите са меки и носят изключителен комфорт.
• Долни чаршафи в различни размери, изработени от 100% памук ранфорс. Тези чаршафи са по-здрави от сатенените, не толкова меки. От друга страна, ранфорсът е по-издръжлив и ще се ползва по-дълго.
             Мотото на Белотекс е „от памук до краен продукт”. Именно то толкова ясно се описва с историята за развитието на чаршафите. Някак естествено достигаме до създаването на фабриката. А качеството на продуктите ни, надминава очакванията на потребителя.
             Не се чудете, изберете от селекцията чаршафи от Белотекс!

Каква е историята на Чаршафите?
Кои са най-скъпите чаршафи днес?
Чаршафи, произведени в България


Чаршафи 11
Чаршафи 11
Чаршафи 12
Чаршафи 12
Чаршафи 13
Чаршафи 13
Чаршафи 14
Чаршафи 14
Чаршафи 15
Чаршафи 15
Чаршафи 16
Чаршафи 16
Чаршафи 17
Чаршафи 17
Чаршафи 18
Чаршафи 18
Чаршафи 19
Чаршафи 19
Чаршафи 20
Чаршафи 20
Чаршафи 21
Чаршафи 21
Чаршафи 22
Чаршафи 22
Чаршафи 23
Чаршафи 23
Чаршафи 24
Чаршафи 24
Чаршафи 25
Чаршафи 25
Чаршафи 26
Чаршафи 26
Чаршафи 27
Чаршафи 27
Чаршафи 28
Чаршафи 28
Чаршафи 29
Чаршафи 29
Чаршафи 30
Чаршафи 30
Чаршафи 31
Чаршафи 31
Чаршафи 32
Чаршафи 32
Чаршафи 33
Чаршафи 33
Чаршафи 34
Чаршафи 34
Чаршафи 35
Чаршафи 35
Чаршафи 36
Чаршафи 36
Чаршафи 37
Чаршафи 37
Чаршафи 38
Чаршафи 38
Чаршафи 39
Чаршафи 39
Чаршафи 40
Чаршафи 40
Чаршафи 41
Чаршафи 41
Чаршафи 42
Чаршафи 42
Чаршафи 43
Чаршафи 43
Чаршафи 44
Чаршафи 44
Чаршафи 45
Чаршафи 45
Чаршафи 46
Чаршафи 46
Чаршафи 47
Чаршафи 47
Чаршафи 48
Чаршафи 48
Чаршафи 49
Чаршафи 49
Чаршафи 50
Чаршафи 50
Чаршафи 51
Чаршафи 51
Чаршафи 52
Чаршафи 52
Чаршафи 53
Чаршафи 53
Чаршафи 54
Чаршафи 54
Чаршафи 55
Чаршафи 55
Чаршафи 56
Чаршафи 56
Чаршафи 57
Чаршафи 57
Чаршафи 58
Чаршафи 58
Чаршафи 59
Чаршафи 59
Чаршафи 60
Чаршафи 60