Блог

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА СПАЛНОТО БЕЛЬО?

Изборът на спално бельо е въпрос на вкус и стандарт, но не само! Какво трябва да съобразим, за да бъде то освен красиво, осигуряващо ни здравословен и пълноценен сън? Ние от belotex-varna.com ще се постараем да отговорим на тези въпроси в долните редове.

    На първо и най-важно място, трябва да съобразим избора си с материята, от който е изработено спалното бельо. Най-подходящият материал за спално бельо безспорно е памукът, той е хладен през лятото, задържа топлина през зимата, попива излишната влага от човешкото тяло без да е мокър и дава възможност на кожата да диша.

 

  Във фирмените магазини на  Белотекс  можете да откриете голямо разнообразие на интериорен текстил изработен от 100 % памук: Спално бельо от 3 основни вида материи ( бархет, ранфорс и памучен сатен), кърпи, халати, покривки, възглавници, олекотени завивки, шалтета. Всичко това в невероятно разнообразие на принтове със съвременен дизайн и високо качество. Фабриката произвежда сурова памучна тъкан от десетилетия и е най-големият български производител в България и износител за Европа. Затвореният цикъл на производство от тъканта до готовото изделие позволява изключително атрактивни цени на всички артикули. Памучната тъкан за спално бельо в Белотекс се предлага в различни варианти на обработка, подходящи за различните сезони: Ранфорс, Памучен сатен и Бархет.

   Ранфорсът и Памучният сатен са най-често срещаният тип сплитка и са двата основни варианта, използвани на пазара за луксозно бельо. Ранфорсът / луксозно хасе / е тъкан с матово покритие, много голяма плътност при тъкане, лека и невероятно мека. Двете страни на плата са еднакви като вид, отличава се от обикновените хасета с по-голяма здравина, мекота и и почти никаква свиваемост. Най-забележителното за материята е, че поддържа естествения температурен баланс на тялото през нощта. Високите качества на спалното бельо от ранфорс и сравнително ниската му цена го правят подходящ за тези, които търсят разумният комфорт. 

   Приема се , че чаршафите от сатен са символ на лукса и комфорт в леглото. Същото е валидно за дамските нощници, пижами , халати от сатен, които за мнозина са признак за висок стандарт.

    Така ли е наистина? Отговорът е – донякъде. Всъщност, повечето потребители на сатенено бельо нямат идея какво точно означава това и недобросъвестни производители и търговци използват това незнание. Истината е ,че сатенът е вид сплитка  в тъкачеството, т.е. начин на прекръстосване на нишките , който създава много лъскава  повърхност от едната страна на плата и матова -от другата. Всеки плат ,изработен в подобна сплитка има право да се нарича „ сатен „. Друг е въпросът, какви са нишките , т.е. материалът, от който е направен плата. Така се стига до наименования "памучен сатен", "копринен сатен", може да има дори ленен или вълнен плат, които да е с такъв строеж.

  Какво означава броя на нишките?

 Този показател се използва да обозначи гъстотата на плетката при дадена тъкан. Броят на нишките на квадратен сантиметър е мярка за качество, която се използва за текстилната промишленост. По-големият брой нишки е показател за по-голяма плътност на тъканите, по-силна здравина и съотвено по-висока цена.

  Памучният сатен е тъкан от най-висок клас – 87 нишки / кв.см, 100% памук. Погрешно част от потребителите бъркат тази тъкан с хлъзгавите и изкуствени /100% полиестерни/ ниско качествени материи. Сатенът е мека и приятна на допир тъкан, отличаваща се с блясък и издръжливост и сравнителна немачкаемост. Благодарение на тъкачната си структура сплитка  4/1  и специфичния процес на  мерсализация, тъканта има изключителна мекота и блясък.

     Бархет е новата добре забравена „стара“ памучна материя. Мъхест, нежен, изключително мек на допир - бархета гали сетивата и създава неповторимо усещане за топлина в студените зимни дни. 

     На каквито и да се спрем, много важно е да помним, че материята и качеството трябва да ни дават възможност за често пране. В противен случай спалното бельо често става развъдник на домашни акари. Според световната здравна организация от алергии страда голям процент от населението на Земята, като повече от половината са точно към домашните акари. В този смисъл винаги трябва да съобразим , че колкото повече нишки има на квадратен сантиметър, толкова по-меко е спалното бельо, а в същото време е по-устойчиво на износване в перални и сушилни машини.Още полезни статии четете в нашия Блог


Коментари:


« назад